A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

ДЕРЖПРАЦЯ ІНФОРМУЄПільги роботодавцям при працевлаштуванні осіб з інвалідністю

Дата: 05.01.2024 10:38
Кількість переглядів: 33

Східне міжрегіональне  управління Державної служби України з питань праці повідомляє.

Право на працю — одне з основних прав людини, визнаних міжнародними актами і чинним українським законодавством. Воно поширюється й на осіб, які мають інвалідність. Будь-яка людина, що має будь-яку групу інвалідності, має право на працю. Всі громадяни України мають рівні конституційні права та свободи і є рівними перед законом (стаття 4 Конституції України) . Кожна людина має право на працю, що передбачає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується (стаття 43 Конституції України).

Одним з механізмів, який направлений на створення робочих місць для осіб з інвалідністю в Україні, є встановлений на законодавчому рівні норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об'єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю (далі – роботодавці), у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік (далі – норматив), а якщо працює від 8 до 25 осіб - у кількості одного робочого місця.

Але далеко не всі роботодавці працевлаштовують осіб з інвалідністю. У більшості випадків таке рішення вони приймають через недостатню обізнаність стосовно державної допомоги, яку вони можуть отримати на створення робочих місць для осіб з інвалідністю, адаптації умов праці для людей з інвалідністю.

Законами передбачені пільги та допомога від держави для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, створюють робочі місця для осіб з інвалідністю.

Зокрема, за кошти Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю всім роботодавцям, у тому числі підприємствам громадських об’єднань осіб з інвалідністю надається:

- цільова позика (на поворотній основі із строком повернення до трьох років) на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю;

- дотація на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, які зареєстровані у державній службі зайнятості як безробітні;

- фінансова допомога на безповоротній основі для створення спеціальних робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Підприємствам громадських об’єднань осіб з інвалідністю надається фінансова допомога на безповоротній і поворотній основі на:

- технічне оснащення діючих робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (придбання основних засобів (крім нерухомого майна) для оснащення діючого робочого місця для працевлаштування особи з інвалідністю з урахуванням безпеки та особливих потреб людини з інвалідністю);

- технічне переоснащення виробництва з метою створення додаткових робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю (комплекс заходів, що здійснюються без розширення виробничих площ, спрямованих на підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв, цехів і дільниць на основі впровадження передової технології, обладнання, механізації та автоматизації виробництва, модернізації та/або заміни застарілого і фізично зношеного обладнання для всебічної інтенсифікації виробництва, збільшення виробничих потужностей, поліпшення якості та асортименту продукції при забезпеченні зростання продуктивності праці, зниження матеріаломісткості і собівартості продукції, економії ресурсів);

- створення на робочому місці особи з інвалідністю належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов згідно з індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю.

Для роботодавців, які працевлаштовують осіб з інвалідністю, діє пільговий розмір ЄСВ (8,41% бази нарахування), а протягом першого року після працевлаштування людини з інвалідністю вони можуть отримати повну компенсацію витрат на оплату праці таких осіб.

Коли роботодавець створює достойні умови праці для людини з інвалідністю, її концентрація опиняється не на власній ваді, а на тих якостях, якими вона володіє. Така людина проявляє більшу соціальну активність, вона прагне займатись суспільно значущою працею, комфортно почуває себе в колективі, здатна до саморозвитку та самореалізації.

Отже, роботодавець, який працевлаштовує людей з інвалідністю, не несе значних додаткових витрат. При цьому він формує позитивний імідж компанії в очах державних служб, клієнтів і свого колективу, що дає йому додаткові переваги та прямі економічні вигоди.

Відповіді на найактуальніші питання застосування трудового законодавства, зокрема і у воєнний час, можливо отримати  на інформаційному порталі  https://pratsia.in.ua/, сайтах Держпраці https://dsp.gov.ua та Східного міжрегіонального управління https://smu.dsp.gov.ua, а також на Telegram-каналі https://t.me/smudsp  і сторінці на Facebook Міжрегіонального управління.

 

 

Державна служба України з питань праці — Вікіпедія


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь