A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом: особливості надання правової допомоги

Дата: 01.01.2024 01:16
Кількість переглядів: 39

Повномасштабне вторгнення росії в України призвело не тільки до знищення населених пунктів, критичної інфраструктури, вбивства цивільного населення, але й загострило проблему сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) – це форма гендерно зумовленого насильства (ГЗН), що включає зґвалтування, сексуальне рабство, примус до проституції, примусову вагітність, примусовий аборт, примусову стерилізацію, примусовий шлюб, а також будь-яку іншу форму сексуального насильства порівнянної тяжкості, вчиненого щодо жінок, чоловіків, дівчат або хлопців, яка напряму чи опосередковано пов’язана з конфліктом. Цей зв’язок може бути очевидним із профіля кривдника, який часто повʼязаний із державною або недержавною озброєною групою, зокрема терористичними утвореннями або терористичною мережею; бути повʼязаним із атмосферою безкарності, яка зазвичай асоціюється із колапсом державних інституцій; бути наслідками перетину кордонів, такими як переміщення людей або торгівля людьми; та/або порушень положень угоди про припинення вогню.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну слідчими Національної поліції розпочато 70 кримінальних проваджень за фактами вчинення російськими військовими сексуального насильства, пов’язаного з війною, відносно щонайменше 79 постраждалих. Серед жертв – жінки, чоловіки та діти.

СНПК може переслідуватись як:

  • Злочин проти людяності (п.п g ч.1 ст. 7 Римського статуту – зґвалтування, сексуальне рабство, примушення до проституції, примусова вагітність, примусова стерилізація чи будь-яка інша подібна за тяжкістю форма сексуального насильства)
  • Воєнний злочин (п.п xxii п.b. ч.2 ст.8 Римського статуту – зґвалтування, сексуальне рабство, примушення до проституції, примусова вагітність, як вона визначена в пункті 2(f) статті 7, примусова стерилізація чи будь-яка інша форма сексуального насильства, яка також становить грубе порушення Женевських конвенцій)
  • Геноцид (п.п. b,d ч.1 ст.6 Римського статуту – заподіяння тяжких тілесних ушкоджень або психічного розладу членам такої групи; впровадження заходів, спрямованих на запобігання дітонародженню всередині такої групи)

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом – це воєнний злочин, а такі злочини не мають терміну давності. Тому постраждалі особи можуть звернутись із заявою про вчинення такого злочину у будь-який час, відповідно винна особа буде притягнена до відповідальності  незалежно від того, коли такий злочин був скоєний.

Форми СНПК

Сексуальне насильство не обмежується лише зґвалтуванням і може мати багато різних форм, зокрема тих, що взагалі не включають фізичне вторгнення:

  • Погрози та спроби будь-якої форми зґвалтування або погрози та спроби інших сексуальних нападів;
  • Каліцтво статевих органів;
  • Сексуальне рабство;
  • Примус дивитись на сексуальну наругу
  • Примусова проституція
  • Примусова вагітність
  • Примусова стерилізація або примусовий аборт;
  • Примусове оголення тощо.
Розслідування СНПК

Наразі досудове розслідування злочинів, пов’язаних з конфліктом здійснюється слідчими одного із слідчих (правоохоронних органів) – СБУ, ДБР або Національної поліції – під наглядом прокурора обласної прокуратури або Департаменту з розслідування воєнних злочинів Офісу Генерального прокурора України. З вересня 2022 року Управління щодо злочинів СНПК функціонує як центральний та спеціалізований відділ у складі Офісу Генерального прокурора, який здійснює нагляд за розслідуваннями СНПК на всій території України

Складність розслідування сексуального насильства під час конфлікту зумовлена декількома факторами.По-перше, матеріальні сліди вчинення СНПК можуть не існувати на момент проведення такого розслідування (відсутні тілесні ушкодження на тілі потерпілої/-ого, неможливість відшукати знаряддя вчинення СНПК у випадку їх застосування тощо) або ж сексуальне насильство вчинялось за відсутності свідків. По-друге, постраждалі від СНПК можуть замовчувати факт його вчинення через соціальну стигму.

У разі виникнення питань з ПРОБЛЕМ зазначених у статті Ви можите зателефонувати за наступними контактами:

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми і гендерної дискримінації (цілодобово, безкоштовно, анонімно та конфіденційна) для отримання консультацій юриста або психолога, а також інформації щодо закладів, до яких Ви можете звернутися по допомогу за місцем проживання:

0-800-500-335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного)

Телефон інформаційної лінії центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

0-800-213-103

"Гаряча лінія" з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей працює цілодобово (надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації): 

1547 (дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними)

"Гаряча лінія" психологічної підтримки для чоловіків (безкоштовно, анонімно): 2345*(для абонентів Vodafone та Lifecell), +38 (067) 752 23 45 (для абонентів "Київстар"), цілодобово 

Екстрений номер виклику поліції – 102

Чергові частини районних управлінь поліції (в т.ч. для отримання інформації щодо контактів дільничних офіцерів поліції та інспекторів мобільної групи реагування на випадки домашнього насильства відділів та секторів превенції Головного управління Національної поліції у Донецькій області) при: Покровському районному управління поліції: вул.Мандрика, 7,тел. +38 (050) 020-98-46

Мобільна бригада Удачненської селищної ради Покровського району Донецької області, з можливістю залучення психолога тел. 050 02 02 838

Сексуальне насильство під час війни: що ми знаємо і як можемо протидіяти? -  Досвіди війни


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь