A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

☢️ Що робити у разі якщо радіаційна аварія застала вас на вулиці: інструкція від МОЗ

Дата: 05.07.2023 17:03
Кількість переглядів: 146

У Міністерстві охорони здоров'я України опублікували нові рекомендації на випадок підриву АЕС. Цього разу у відомстві детально пояснили, як діяти, якщо радіаційна аварія застала на вулиці. Про це повідомляють у пресслужбі відомства.

У відомстві рекомендують не панікувати й уважно дотримуватися вказівок.

За інформацією МОЗ, насамперед необхідно терміново захистити органи дихання. Для цього підійде будь-яка підручна тканина, складена в кілька шарів, або захисна маска. Далі важливо якомога швидше знайти укриття, бажано з мінімальною кількістю вікон.

Перш ніж увійти до приміщення, краще обережно зняти з себе верхній шар одягу. Після цього щільно закрити всі двері та вікна, вентиляцію, а також будь-які інші щілини, через які повітря з вулиці може потрапити до приміщення.

Далі найкраще прийняти душ, оскільки радіаційне забруднення осідає на волоссі, або хоча б протерти тіло вологими серветками. Якщо в момент аварії на вулиці перебувають домашні тварини, їх теж необхідно помити, або, як мінімум, протерти вологими серветками. У відомстві додають, що перший радіаційний пил почне осідати протягом години після можливої аварії, тому найкраще не виходити з приміщення, поки від влади не надійде відповідний сигнал.

У відомстві також рекомендують не приймати калій йодиду, якщо немає відповідних вказівок. У тому разі, якщо влада дає добро на евакуацію, необхідно слідувати вказівкам рятувальників і пересуватися тільки за схваленими маршрутами.

Фото без опису

У відомстві додають, що перший радіаційний пил почне осідати протягом години після можливої аварії, тому найкраще не виходити з приміщення, поки від влади не надійде відповідний сигнал.

"Це стосується, зокрема, спроб евакуації на авто. Зауважте, що перші години після аварії – найбільш небезпечні, оскільки у повітрі осідатиме радіаційний пил", — зазначають у МОЗ.

У відомстві також рекомендують не приймати калій йодиду, якщо немає відповідних вказівок. У тому разі, якщо влада дає добро на евакуацію, необхідно дотримуватися інструкцій рятувальників і пересуватися тільки за схваленими маршрутами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь