A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

Спеціальна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Дата: 06.02.2023 14:04
Кількість переглядів: 221

 

 

 

 

УПОВНОВАЖЕНИЙ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ ЛУБІНЕЦЬ ДМИТРО ВАЛЕРІЙОВИЧ

 

          Військова агресія проти нашої держави завадила складанню за звичним графіком спеціальної доповіді про стан справ щодо недопущення в Україні катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання у 2021 році.

          Водночас вимоги статті 23 Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань є обов’язковими і мають бути виконані нашою державою у контексті виконання мною, як Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, функцій національного превентивного механізму.

Адже Україна як держава - учасниця цього Факультативного протоколу прийняла на себе зобов'язання публікувати й розповсюджувати щорічні доповіді національних превентивних механізмів.

Світовим досвідом унормування захисту прав людини (ст. 5 Загальної декларації прав людини, ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 2 Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання), який віддзеркалений у положеннях ст. 28 Конституції України визначено, що ніхто не повинен зазнавати тортур, або жорстокого, нелюдського, або такого, що принижує його гідність,  поводження і покарання.

Передбачено, що жодні виключні обставини, якими б вони не були, стан війни чи загроза війни,  внутрішня політична нестабільність чи будь-який інший надзвичайний стан, не можуть бути виправданням катувань чи інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання.

А тому не може існувати будь-яких часових прогалин у безперервному захисті прав людини у місцях несвободи, перманентному виконанні функцій національного превентивного механізму.

Більше того, на мою думку, в умовах воєнного стану в Україні набувають особливої гостроти та іншого, більш болючого, сприйняття проблеми утримання людей у місцях несвободи, виявлені у 2021 році за часів каденції попередньої Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини.

Контроль за реалізацією внесених за результатами цієї важливої роботи актів реагування, усуненням виявлених порушень прав людини, реалізацією  наданих рекомендацій та пропозицій щодо попередження катувань чи інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання покладається державою на мене, як національного Омбудсмана. Представляю цю спеціальну доповідь до Вашої уваги.

Уповноважений Верховної Ради України

з прав людини                                                                          Дмитро ЛУБІНЕЦЬ

Dmytro Lubinets Ombudsman.jpg

 

Теткс доповіді


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь