A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

Синьо-жовтий чи червоно-чорний?

Дата: 23.08.2022 12:20
Кількість переглядів: 2079

Фото без опису23 серпня наша країна відзначає День державного прапора України. Це свято набуло особливого значення в умовах повномасштабного вторгнення росії, кольори українського прапора стали символом протистояння агресії окупантів. Свято було започатковане указом другого президента України Леоніда Кучми у 2004 році.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького виробляли з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносили хрест, зорі, зброю, постаті святих.

За гетьмана Павла Скоропадського на блакитно-жовтій основі формувалися різні службові штандарти. 16 липня гетьман затвердив військовий прапор Української Держави.

Так, ми маємо змогу спостерігати глибоке історичне коріння Української Держави та українського народу, що в нас намагалися забрати та знищити протягом багатьох років спочатку Московське царство, потім Російська імперія, після них СРСР і сьогодні їх справу продовжує Російська Федерація. Саме тому цей день має таке важливе значення для українців, для вільного народу, що має свою Богом дану землю, Державу, історію та культуру.

Фото без описуВін – синьо-жовтий. Часом від крові стає червоно-чорним. І це не перебільшення.

Більшість українців не розуміють, що означає червоно-чорний прапор. Тому ми хочемо коротко пояснити його значення та навести пару історичних фактів.

В Україні червоно-чорний прапор став популярним у молодіжних середовищах, зокрема у «Пласті», у 20-х роках минулого століття, коли польська влада в Галичині не толерувала використання українцями національного синьо-жовтого стягу. Тоді футболісти спортивного товариства «Україна» виступали у червоно-чорній формі, а їхній прапор складався з трьох смуг у червоно-чорній колористиці.

Фото без описуХоча, історія червоно-чорного прапора як символу боротьби за волю України ще давніша. На знаменитій картині Іллі Рєпіна «Козаки пишуть листа турецькому султану» видно аж два древка зі згорнутими полотнищами. Оскільки Рєпіна консультував найвідоміший козакознавець України Дмитро Яворницький, то навряд чи тут мала місце помилка або випадковість, а отже, козаки й справді використовували червоно-чорні прапори у своїх походах.

Що символізують ці кольори? Чорний колір символізує українську землю, а червоний ? кров борців пролиту на неї в боротьбі за свободу та незалежність України.

Кольори червоний і чорний дуже часто використовувалися в українській історії, їх можна було побачити на одязі, на крашанках, всі ми знаємо пісню коли мама вишила синові в дорогу рушник червоними і чорними нитками.

Як ідеологічні кольори червоний і чорний використовувались Українськими Січовими стрільцями під час Першої світової війни. Вони вишивали собі червоним і чорним одяг та співали пісні про червоне і чорне. Інколи цей прапор підіймали солдати УПА, але здебільшого вони ходили в бій з жовто-синіми прапорами.

Якщо жовто-синій прапор символізує державність, українську соборність, то червоно-чорний прапор є українсько-революційним прапором. І він символізує боротьбу, опір, несприйняття того, що зараз відбувається і рух вперед.

Прапор України став символом боротьби та перемоги, символом незламності духу наших військових та нашего суспільства. Ми знаємо, що зможемо підняти наш прапор в усіх точках України, включаючи тимчасово втрачені райони Донбасу, Херсонщини, Запоріжжя, Харківщини та Криму. Розуміємо, що це буде непросто, але вдасться завдяки нашим захисникам - героям ЗСУ та завдяки допомозі наших західних друзів. Вдасться, якщо будемо діяти об'єднавшись. Прийде час і ми це зробимо. Ми вміємо перемагати. Ми навчилися робити неможливе. Ми будемо гідними нашого яскраво-синього неба та землі кольору стиглої золотої пшениці. І наш прапор обов’язково стане прапором Перемоги. Зі святом!

Хочемо наголосити, що у ці важливі для кожного українця дні - День Державного прапора та День Незалежності України, влада нашої країни рекомендує не ігнорувати сигнали повітряної тривоги і одразу ж йти в укриття.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь