A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

Вільні творити майбутнє!

Дата: 21.11.2021 18:51
Кількість переглядів: 4250

Фото без опису21 листопада 2021 року в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Цього дня з інтервалом у дев’ять років розпочалися два наймасовіші протести в сучасній Україні: у 2004 році – Помаранчева революція, у 2013-му – Революція Гідності. Після перемоги Помаранчевої революції в листопаді 2005 року президент України Віктор Ющенко запровадив державне свято – День Свободи 22 листопада, яке скасував у грудні 2011 року Віктор Янукович. Після Революції Гідності 13 листопада 2014 року президент України Петро Порошенко підписав указ № 872/2014, згідно з яким 21 листопада відзначається як День Гідності та Свободи.

Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».


День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі, цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи. Події, до яких приурочено День Гідності та Свободи, є одними з ключових моментів українського державотворення, знаковими точками консолідації народу та уособленням глибинних трансформацій суспільної свідомості.

Фото без описуПомаранчеву революцію спричинили разом із цілою низкою факторів масові брутальні фальсифікації та застосування адміністративного ресурсу під час президентської виборчої кампанії 2004 року. Ця революція стала маркером становлення й розвитку громадянського суспільства в Україні, його готовності обстоювати базові демократичні свободи та людську гідність, брати на себе відповідальність за власний вибір.

Висновки Помаранчевої революції

  1. Помаранчева революція 2004 року сприяла утвердженню України як самостійної держави на колишньому пострадянському просторі. Це стало одним з основних позитивних наслідків подій осені та зими 2004 року.
  2. Події Помаранчевої революції дали істотний поштовх зростанню національної свідомості громадян України.
  3. Помаранчева революція засвідчила розвиток в Україні громадянського суспільства як основного рушія демократичних перетворень у державі. Завдяки протестам кінця 2004 року суспільство усвідомило важливість таких цінностей, як свобода слова, політичні та громадянські свободи.
  4. Помаранчева революція сприяла демократизації країни, поліпшенню іміджу України на міжнародній арені, особливо в перші роки після своєї перемоги.
  5. Помаранчева революція вплинула на збільшення економічної свободи в державі.

Фото без описуЗавдяки Революції Гідності Україна отримала новий шанс для цивілізаційного вибору, руху до демократії, очищення від рудиментів тоталітарного й людиноненависницького комуністичного минулого. Однак, на відміну від подій Помаранчевої революції, обстоювання власної гідності та свободи взимку 2013– 2014 років коштувало Україні життя та здоров’я багатьох патріотів.

Висновки Революції Гідності

  1. Революція Гідності сприяла демонтуванню режиму В. Януковича.
  2. Революція Гідності вплинула на активізацію громадянського суспільства та розвиток волонтерського руху.
  3. Революція Гідності сприяла відновленню чинності Конституції 2004 року, згідно з якою Україна сьогодні є парламентсько-президентською республікою.
  4. Завдяки Революції Гідності стало можливим підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і запровадження з боку Євросоюзу безвізового режиму для українців.
  5. Революція Гідності відстояла та утвердила європейський вектор розвитку України.
  6. Унаслідок Революції Гідності скасовано позаблоковий статус України та розпочато реформування збройних сил із метою протистояти російській збройній агресії на сході країни, а також низку інших реформ.

Дослідники революційних подій зазначають, що потрібно не менш ніж десятиліття, щоб нові ідеї та смисли, які народилися під час протестів, було засвоєно й вони трансформувалися у суспільні перетворення.

Революція Гідності вплинула на формування якісно нових суспільних запитів щодо вдосконалення політичної системи в Україні, розбудови державних інституцій та утвердження верховенства права. Ідеться про потребу реформування системи судочинства та правоохоронних органів, люстрацію чиновників часів президентства Віктора Януковича, боротьбу з корупцією, покарання винних у загибелі людей під час протестів, забезпечення процесу євроінтеграції, деолігархізацію, декомунізацію, проведення конституційної реформи тощо.

Частину цих вимог було виконано відразу після Революції Гідності. Зокрема після президентських і парламентських виборів 2014 року Україна стала асоційованим членом Європейського Союзу. Завдяки зоні вільної торгівлі зріс товарообіг з ЄС, таким чином, було значною мірою усунуто економічну залежність України від Російської Федерації. Частково виконано також запити щодо децентралізації, декомунізації та оновлення політичної еліти в Україні.

Сформоване після Революції Гідності потужне громадянське суспільство має вплив на суспільно-політичні процеси в державі та намагається контролювати їх із метою розбудови ефективних державних інститутів як запоруки стабільного розвитку демократичної України в майбутньому.

Майдан 2013–2014 років засвідчив, що цінності, які обстоювали громадяни України, віддаючи за них власне життя, відмінні від тих, які пропагує Росія. Це змусило керівництво Російської Федерації вдатися до силових методів задля збереження впливу на Україну або хоча б на її частину шляхом окупації Автономної Республіки Крим та частини Донецької й Луганської областей. Протистоячи збройній агресії на сході, Україна сьогодні продовжує боротьбу за свободу та гідність своїх громадян.


Народ України як ініціатор та учасник революційних подій виявив свою суб’єктність у формуванні майбутнього держави й утвердив вектор її розвитку як вільної демократичної європейської країни.

Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, у тому числі міжнародних.

Відповідно до основних положень Конституції України єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо й через органи місцевого самоврядування. За народом України закріплено право визначати та змінювати конституційний лад в Україні, а також право на свободу мирних зібрань.

Гідність та честь і право на самовизначення єднають борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917–1921 років, повстанців 20–30-х років та бійців Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.


Рекомендовані фільми про Помаранчеву революцію

  1. «День сьомий» (2005), документальний фільм, режисер Олесь Санін.
  2. «Епізоди парламентської хроніки» (2004), документальний фільм, режисер Андрій Михайлик.
  3. «Ніщо та ніколи» (2006), документальний фільм, режисер Дмитро Сан.
  4. «Операція «Проффесор» (2004), вебсеріал, студія «Веселі яйця».
  5. «Помаранчева зима» (2007), документальний фільм, режисер Андрій Загданський (США).
  6. «Помаранчева революція» (2007), документальний фільм, режисер Стівен Йорк (США).
  7. «Помаранчеве небо», мелодрама, режисер Олександр Кирієнко. 44
  8. «Помаранчевий протест» (2004), документальний фільм, телевізійна агенція «Кипарис» та ГО «За права кожного».
  9. «Помаранчеві хроніки» (2007), документальний фільм, режисер Даміан Колодій (США).
  10. «Українська революція: за півкроку до крові» (2005), документальний фільм, режисери Світлана Карнасюк, Юрій Юрченко.

Рекомендована література про Помаранчеву революцію

  1. Вишеславський Гліб, Осадчук Петро. «Майдан свободи» (фотоальбом). Київ: Оранта, 2005.
  2. Гальчинський Анатолій. «Помаранчева революція і нова влада». Київ: Либідь, 2005.
  3. Забужко Оксана. «Let my people go»: 15 текстів про українську революцію. Київ: Факт, 2006.
  4. Кульчицький Станіслав. «Помаранчева революція». Київ: Генеза, 2005.
  5. Слабошпицький Михайло. «Пейзаж для Помаранчевої революції». Київ: Ярославів Вал, 2005.
  6. Яневський Данило. «Обличчя «Помаранчевої» революції». Харків: Фоліо, 2005.

Музичні та пісенні твори, популярні у період Помаранчевої революції

  1. Державний Гімн України.
  2. Гурт «Ґринджоли» – «Разом нас багато».
  3. Гурт «Мандри» – «Не спи, моя рідна земля».
  4. Марія Бурмака – «Ми йдемо», «Не бійся жити».
  5. Гурт «Стелсі» – «Ющенко – ТАК».
  6. Гурт «ТНМК» – «Помаранчі».
  7. Гурт «Бумбокс» – «Солодкі сиропи».
  8. Гурт «Океан Ельзи» – «Вставай».
  9. Руслана Лижичко – «Ой, заграй».

Рекомендовані фільми про Революцію Гідності

  1. «День жалоби» (2014), драма, режисер Максим Тетерук.
  2. «Еволюція Гідності» (2014), документальний фільм, режисери Ольга Читайла та Артем Лагутенко.
  3. «Жіночі обличчя революції» (2014), документальний фільм, режисер Наталія П'ятигіна.
  4. «Зима у вогні» (2015), документальний фільм, режисер Євген Афінєєвський.
  5. «Зима, що нас змінила» (2013–2014), документальний фільм, режисер Володимир Тихий.
  6. «Майдан» (2014), документальний фільм, режисер Сергій Лозниця.
  7. «Майдан. Мистецтво спротиву» (2014), документальний фільм, режисер Антін Мухарський (Орест Лютий).
  8. «Молитва за Україну» (2014), документальний фільм, режисер Євген Афінєєвський.
  9. «Переломний момент: Війна за демократію в Україні» (2017), документальний фільм, режисери Олесь Санін, Марк Гарріс.
  10. «Правда Майдану» (2014), документальний фільм, режисери Андрій Солоневич, Дмитро Ломачук.
  11. «Сильніше ніж зброя» (2014), документальний фільм, режисери Володимир Тихий, Юлія Гонтарук, Роман Любий.
  12. «Скрізь Майдан» (2015), документальний фільм, режисер Катерина Горностай.
  13. «Чорний зошит Майдану» (2014), документальний фільм, авторський колектив із 13 режисерів.

Відеоматеріали на тему Майдану та щодо діяльності Національного музею Революції Гідності можна знайти на музейному ютуб-каналі.

Рекомендована література про Революцію Гідності

  1. 25 років незалежності: нариси історії творення нації та держави. Київ: НікаЦентр, 2016.
  2. 94 дні. Євромайдан очима ТСН. Київ: Основи, 2014.
  3. Винницький Михайло. Український Майдан, російська війна. Львів: Видавництво Старого Лева, 2021.
  4. Історія з Майдану. Епізод І. Графічна новела. Київ: НМРГ, 2019.
  5. Кошкіна Соня. Нерозказана історія. Київ: Брайт Букс, 2015.
  6. Курков Андрей. Дневник Майдана. Харьков: Фолио, 2018.
  7. Літопис самовидців: дев'ять місяців українського спротиву. Київ: Комора, 2014.
  8. Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності. Київ: К.І.С., 2015.
  9. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах. Вип. 2. Київ: К.І.С., 2016.
  10. Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Вип. 3 у 2 ч, ч. 1: Автономна Республіка Крим – Луганська область. Київ: К.І.С., 2017.
  11. Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Вип. 3 у 2 ч., ч. 2: Львівська – Чернігівська області. Київ: К.І.С., 2018.
  12. Майдан. Пряма мова. Книги 1–2. Київ: НМРГ, 2019.
  13. Майдан. Свідчення. Київ, 2013–2014 роки. Київ: Дух і Літера, 2016.
  14. Небесна Сотня: антологія майданівських віршів. Чернівці: Видавничий дім «Букрек», 2014.
  15. Революція Гідності: на шляху до історії. Відп. ред. І. Пошивайло, Л. Онишко. Київ: НМРГ, 2020.
  16. Стецик В. Розворот 21 листопада 2013 – 1 березня 2014. Хроніки Майдану. Київ: Смолоскип, 2018.
  17. Стражний О. Майдан. Події – свідчення – менталітет. Київ: Дух і Літера, 2016.
  18. Трайдакало О. Майдан. Погляд зсередини. Київ: BookExpress, 2018.
  19. Терейковська С. Небесна Сотня. Життєписи. Т. 1–3. Київ: НМРГ, 2018, 2019, 2020.
  20. Українська Революція Гідності, агресія РФ і міжнародне право. Київ: К.І.С., 2014.
  21. #EUROMAIDAN – History in the Making. Київ: Основи, 2014.
  22. Fантомная боль. #maidan. Київ: о4і.today, 2014.

Музичні та пісенні твори періоду Революцію Гідності

  1. Гурт «Океан Ельзи» – «Вставай!».
  2. Гурт «Кozak System» – «Брат за брата».
  3. Народна пісня – «Горіла шина, палала».
  4. Народна пісня «Горіла бочка, диміла».
  5. Гурт «Taraka – «Podaj r?k? Ukrainie» («Подай руку Україні»).
  6. Гурт «Ляпис Трубецкой» – «Воины света».
  7. Гурт «Піккардійська Терція» – «Гей, пливе кача».
  8. Литовські музиканти (музика Віргіса Пупшиса, слова Анастасії Дмитрук) – «Никогда мы не будем братьями».
  9. Злата Огневич «Pray For Ukraine».
  10. Майкл Щур – «Гітарний перебор».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь