A A A K K K
для людей із порушенням зору
Удачненська селищна рада
Донецька область, Покровський район

28 жовтня - День вигнання нацистських окупантів

Дата: 28.10.2021 17:48
Кількість переглядів: 4199

Фото без описуПісля 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільною державою, тож термін "визволення" є історично некоректним. Відтак Інститут національної пам’яті пропонує використовувати термін "вигнання нацистських окупантів із України" замість сполучення "визволення України від фашистських загарбників".

"Термін "визволення" передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, а опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу", - пояснює Голова Українського інституту національної пам’яті к.і.н. Володимир В’ятрович. 

28 жовтня Україна вшановує 77-му річницю вигнання нацистських окупантів із України. Цього дня вшановуємо пам'ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів з нашої країни, у лавах радянської армії або Української повстанської армії.

Саме цього дня 1944 року з території України вигнано останнього солдата нацистського рейху. Так, 28 жовтня 1944 року визволений найзахідніший регіон України — Закарпаття. Тому саме цю дату визначено Указом Президента від 20 жовтня 2009 року як День визволення України від німецько-фашистських загарбників.

В ході Німецько-радянської війни (1941-1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. У ході вигнання нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 мільйона осіб, протягом січня 1943 року — жовтня 1944 року проведено низку наступальних операцій, найбільш значущі з яких: Донбаська — з 13 серпня до 22 вересня 1943 року; Корсунь-Шевченківська операція — з 24 грудня 1943 до 17 лютого 1944 року; Львівсько-Сандомирська — з 13 липня до 29 серпня 1944 року і завершилися вигнання нацистських окупантів з України.

Втрати у ході тих подій були досить великими з обох боків. Німці та угорці втратили приблизно 60 тисяч убитими, 28 тисяч їхніх вояків потрапили в полон. Радянська армія втратила понад 50 тисяч військових. Зокрема 41 тисяча — убиті та поранені, ще 2 тисячі зникли безвісти. Багато хто отримав обмороження.

За мир українці сплатили надзвичайно високу і страшну ціну – близько 9 мільйонів життів наших земляків. Україна пам’ятає та ніколи не забуде тих, хто віддав своє життя, свою землю від загарбників.  Добра пам’ять про вас завжди буде жити в наших серцях.

На згадку про цю історичну подію біля пам'ятників загиблим воїнам в Удачненській селищній територіальній громаді відбулися меморіальні заходи. Присутні вшанували пам'ять усіх тих, хто загинув у ті трагічні роки та поклали квіти до пам'ятників.

У хвилині мовчання присутні подумки згадали загиблих воїнів, які своєю мужністю і безкорисною любов’ю до Батьківщини, усіма силами, нерідко ціною власного життя, наближали день звільнення України від нацистської окупації.

Вічна їм пам’ять, вічна їм слава..!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь