Підготовка та проведення польового оцінювання сортових посівів сільськогосподарських культур в 2021 році
Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області звертає увагу суб’єктів господарювання, які планують виробництво насіння та садивного матеріалу в 2021 році, на декілька моментів підготовки до проведення польового оцінювання та його безпосереднього проведення:
1. До початку закладання насіннєвих ділянок, необхідно перевірити наявність сорту, що планується до виробництва в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні (або в Переліку сортів рослин ОЕСР, тих рослин, до схем сертифікації яких приєдналася Україна та які вирощуються з метою експорту).
2. Обов’язковою є наявність комплекту документів, передбачених Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.
3. При відведені пріоритетними є площі, що знаходяться на кращих ґрунтах та розміщені по кращих попередниках. Так, для зернових культур це є чорний пар, зайнятий пар, багаторічні трави, вико-вівсяні і горохово-вівсяні суміші на зелений корм, зернобобові, картопля і кукурудза на силос. Важливим для отримання якісного насіння є дотримання на відведених насінницьких ділянках рекомендованих технологій вирощування, своєчасне проведення підживлення, боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками.
4. Не допускається розміщення насінницьких ділянок на площах, де вирощувалась та ж культура у попередньому році або після важко-відокремлюваних культур.
5. В межах просторової ізоляції насінницького посіву повинні бути відсутні інші посіви культури, що підлягає оцінюванню.
Польове інспектування є процедурою для встановлення ідентичності сорту і визначення сортової чистоти (типовості). Роботи з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу має право здійснювати аудитор із сертифікації (агроном-інспектор). Згідно з ст.12³ ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) може провадити свою діяльність як незалежний експерт або як посадова особа центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, чи державного підприємства, установи, організації, що входить до сфери його управління. Вимогою до незалежних експертів є вибіркове оцінювання таких робіт аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором), який є посадовою особою органу із сертифікації.
Незалежним експертом є особа, яка отримала Свідоцтво аудитора із сертифікації і включена до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів. У свідоцтві зазначається вид робіт, які аудитор із сертифікації має право здійснювати.
Суб’єктам насінництва та розсадництва, у яких польове оцінювання посівів або насадження здійснюватимуть незалежні експерти, слід мати на увазі, що вони надають послуги з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу (польове оцінювання), крім категорій добазового і базового насіння та категорій вихідного і базового садивного матеріалу.
Роботи з визначення сортових якостей насіння і садивного матеріалу мають право здійснювати установа
- Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції». Аудитори із сертифікації цієї установи мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання добазового, базового та сертифікованого насіння;
- Товариство з обмеженою відповідальністю «Агросерт». Аудитори із сертифікації цієї установи мають право на проведення польового оцінювання насінницьких посівів для отримання сертифікованого насіння.
Процедура проведення сертифікації та видачі сертифікатів, що засвідчують сортові і посівні якості насіння або сортові і товарні якості садивного матеріалу передбачає;
- подання заявки на проведення сертифікації;
- розгляд заявки та прийняття рішення;
- укладення договору про надання послуг із проведення сертифікації у сфері насінництва та розсадництва;
- проведення польового оцінювання;
- проведення ділянкового (ґрунтового) та лабораторного сортового контролю;
- відбір проб для проведення випробування;
- проведення випробування;
- аналіз одержаних результатів і прийняття рішення щодо видачі відповідного сертифіката;
- видача сертифіката.
Польове оцінювання (інспектування) насіннєвих посівів сільськогосподарських культур включає в себе ряд заходів призначених для визначення сортової чистоти (типовості), вмісту видової та сортової домішки, засміченості бур’янами, ураженості хворобами, ушкодженості (заселеності) шкідниками з метою встановлення придатності для використання урожаю на насінницькі цілі.
Польовому інспектуванню підлягають насінницькі посіви сортів, гібридів та їх батьківських форм, занесених до Державного реєстру сортів рослин, призначених для поширення в Україні.
Інспектування посівів проводять у два етапи: попереднє та остаточне.
У ході попередньої інспекторської перевірки уточнюють відомості, представлені виробником насіння при поданні заяви на проведення польового інспектування насінницьких посівів.
За перевірки документів на висіяне насіння (атестати, свідоцтва та ін.) представлені дані звіряють з даними, зазначеними на етикетках від паковань (мішків, контейнерів) відповідних партій. При цьому звертають увагу на походження насіння та законність його отримання.
Агроном-інспектор може вимагати від виробника представити оригінали ліцензійних угод з власником сортів на право виробництва насіння, а також матеріали, що підтверджують здійснення необхідних заходів, передбачених насінницькою технологією.
Кожен заявлений посів обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту, перевіряють дотримання вимог технології виробництва насіння (попередники, межі посіву, просторова ізоляція, розмежування і т.д.), а також ступінь засміченості посіву бур’янами (карантинними, важковідокремлюваними, злісними), важковідокремлюваними (за очищення насіння) культурами, ураженості хворобами і пошкодженості шкідниками.
Результати попередньої перевірки та виявлені у ході її можливі недоліки відображають у акті попереднього інспектування, в якому роблять (за необхідності) припис із зазначенням терміну усунення наявних недоліків. Якщо зауваження інспектора враховано та вчасно здійснено всі необхідні заходи, посів вважається придатним для остаточного інспектування.
Остаточне інспектування посівів проводять у фази розвитку рослин, коли проявляється найбільше сортовирізняльних ознак . Для пшениці, жита, тритикале, ячменю, вівса, рису – це кінець воскової – початок повної стиглості зерна, для проса – поява забарвлення квіткових плівок; для гречки – побуріння нижніх плодів.
Для оцінювання рослин на ділянках використовують офіційний опис сорту, а також результати ґрунтового контролю насіння, яким засіяно даний посів (якщо такі дані існують).
Залежно від результатів польового інспектування посіву (після обрахунку показників) складають такі документи:
- акт польового інспектування – якщо посів за всіма показниками визнано придатним на насінницькі цілі;
- акт бракування посіву – якщо такий посів визнано непридатним (за будь якої причини) для використання урожаю з нього на насінницькі цілі і підлягає вибракуванню.
Посів вибраковують з числа насінницьких, якщо за проведення інспектування встановлено:
-грубі порушення ведення насінницької документації та факти фальсифікації;
-недотримання вимог щодо розміщення (попередник, просторова ізоляція, розмежування);
-неможливість ідентифікації сорту;
-наявність карантинних об’єктів;
-невідповідність сортової чистоти (типовості) та інших показників, що визначаються у процесі польового інспектування, зазначеним вимогам;
-наднормативну ураженість рослин інфекційними хворобами;
-сильну пошкодженість (заселеність) шкідниками;
-високу засміченість важковідокремлюваними бур’янами та культурними рослинами.